top of page
Foto van schrijverJoes van Hees

Verhoogd risico op kanker wanneer je werkt in de hout- en meubelindustrie.

Onderzoek door het IARC (Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek) van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangetoond dat houtstof een duidelijke oorzaak van kanker is bij de mens. Houtstof ontstaat als hout machinaal wordt gezaagd of bewerkt. Bij langdurige blootstelling aan houtstof kan zich kanker ontwikkelen in de neusbijholten (de sinussen) ,de neusholten en de longen zelf. Daarnaast kan houtstof oogirritatie geven en kunnen huidziekten zich ontwikkelen.


Hoe verhoogt houtstof het risico op kanker?

Het grootste risico wordt veroorzaakt door respirabel fijnstof. Dit uiterst fijne stof kan bij inademing diep doordringen in de neus en longen en op die manier schade aanrichten. Het stof is zo klein dat het amper zichtbaar is. Daarnaast wordt het door veel machines niet voldoende goed afgezogen of is het filter in de stofzuiginstallatie niet goed genoeg. Blootstelling aan houtstof kan bijvoorbeeld ademhalingsproblemen veroorzaken, maar ook andere allergische reacties geven. Onderzoek toont echter aan dat de tijd tussen de blootstelling en houtstofgelateerde neuskanker soms wel 20 jaar is.


Hout risico kanker
Wie vaak met hout werkt heeft een verhoogd risico op kanker

Wie loopt er risico?

Meer dan 75% van de neusbijholtekankers en neusholtekankers komt voor bij mensen uit de houtsector. Het aantal gevallen zou in deze beroepscategorie tot 1000 keer hoger liggen dan in de algemene branches waar hout gezaagd, geschuurd of op andere manieren bewerkt wordt, komt een hoge blootstelling aan houtstof voor. Wie gedurende lange tijd in contact komt met houtstof (bijv. CNC-machineoperators, meubelmakers, houtbewerkers, parketvloerproducenten, zagerijarbeiders, medewerkers in de palletbranche), krijgt het dringende advies om zich preventief te beschermen.


MDF en andere samengestelde houtrelateerde materialen

Grote risico's ontstaan wanneer je veel met harde houtsoorten werkt. Denk daarbij aan houtsoorten als eik, beuk, kastanje, kerselaar, acacia, palissander, mahonie (acajou) of teak. Maar in de tegenwoordige tijd van MDF en andere samengestelde houtrelateerde materialen weet je niet alleen waar deze uitbestaat maar heb je mogelijk ook te vrezen van lijm- en bindmiddelen als ook andere toevoegingen.


Let wel: Kom je slechts sporadisch in contact met houtstof, dan is er normaal niets aan de hand. Enkel wie jarenlang zeer regelmatig blootgesteld is geweest aan houtstof, heeft een verhoogd risico op neusholtekanker of neusbijholtekanker of een andere aandoening.


Hoe kun je je risico verminderen?

  • Bestrijd stof waar het hout bewerkt wordt en beperk directe blootstelling (bijv. door goede bronafzuiging en industriële luchtreiniging).

  • Draag een goed stofmasker bij werkzaamheden waarbij goede afzuiging niet mogelijk is.

  • Niet vegen, maar stofzuigen.

  • Gebruik geen perslucht


Wees alert voor de volgende alarmsignalen:

- een verstopte neus aan één kant zonder duidelijke reden langer dan twee weken,

- neusbloedingen zonder je ergens aan gestoten te hebben,

- minder reuk of geen reuk meer,

- bloed in de zakdoek als je je neus snuit.

Herken je een van die signalen? Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Hij zal je eventueel doorverwijzen naar een neus-, keel- en oorarts (NKO-arts) voor verder onderzoek. Vroegtijdige opsporing van neus(bij)holtekanker is heel belangrijk: hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans op genezing.


Bronnen:

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page