Een nieuwe, nationale studie die door onderzoekers op de T.H. Chan School of Public Health van de Universiteit van Harvard werd uitgevoerd, heeft als eerste een statistisch verband aangetoond tussen blootstelling gedurende langere tijd aan luchtverontreiniging en sterfte aan COVID-19.1 De studie, die nog wacht op een ‘peer-review’, toont aan dat de corona-viruspatiënten die in gebieden leven die een hoge mate van luchtvervuiling hadden voordat de pandemie uitbrak, eerder zullen sterven aan de besmetting dan patiënten die leven en werken in een minder vervuilde omgeving.
SLECHTE LUCHTGESTELDHEID BINNEN DE INDUSTRIE EN LOGISTIEK Binnen veel industriële en logistieke bedrijven is de lucht binnen vaak meer vervuild dan buiten toegestaan volgens de EU. Reden te meer voor extra aandacht voor deze luchtkwaliteit en de verbetering er van. Daarbij gaat het er vooral om om het aantal kleine deeltjes ter grootte van 2,5 μm (= 2,5 duizendste van een millimeter) per m3 zo ver mogelijk te reduceren. Dit kan onder meer door het actief filteren van grote hoeveelheden lucht binnen de ruimte.
ONDERZOEK In de analyse werden gegevens verzameld van ongeveer 3.000 regio’s in de Verenigde Staten (leefgebied van 98 procent van de bevolking) tot 4 april 2020. De studie toonde aan dat hogere niveaus van kleine, gevaarlijke deeltjes in de lucht die bekend staan als PM2.5 werden geassocieerd met hogere sterftecijfers aan de COVID-19 infectie.
WAT IS PM2.5?
PM2.5 wordt verondersteld een van de gevaarlijkste luchtverontreinigende stoffen ter wereld te zijn. Het bestaat uit kleine deeltjes (kleiner dan 2,5 micrometer) die door kunnen sijpelen in menselijke longen en bloedstromen. Verschillende studies hebben hoge PM2.5-niveaus in verband gebracht met hartziekten, chronische bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen. Naar schatting heeft PM2,5 alleen al in 2015 bijgedragen aan 4,2 miljoen sterfgevallen wereldwijd.
MINIEME TOENAME VAN PM2.5 KAN STERFTE AAN COVID-19 VERHOGEN
De studie van Harvard toont aan dat een toename van één microgram per kubieke meter lucht het aantal COVID-19 sterfgevallen al met 15 procent zou kunnen verhogen, zelfs als rekening wordt gehouden met factoren als het aantal rokers en de bevolkingsdichtheid.
Zo vond de studie dat een individu dat iemand werkt en leeft in een omgeving met hoge niveaus van PM2,5, 15 procent meer kans heeft om te sterven aan het coronavirus dan iemand in een minder van de fijne deeltjesvervuiling.
Volgens Francesca Dominici, PhD, een professor van biostatistiek bij de Universiteit van Harvard en een hoofdonderzoeker van de studie, “verstrekt deze studie het bewijsmateriaal dat mensen die leven en werken in een omgeving die meer luchtvervuiling heeft, meer risico op sterfte door COVID-19 zullen hebben.”
Bronnen:
1 Wu X. et al.Exposure to air pollution and COVID-19 mortality in the United States.Harvard University Apr. 5, 2020.
2 Osaka S. Study:The tiniest bit of air pollution makes COVID-19 more deadly.Grist Apr. 9, 2020.
3 Friedman L.New Research Links Air Pollution to Higher Coronavirus Death Rates.The New York Times Apr. 9, 2020.
Comments