top of page
Foto van schrijverJoes van Hees

Last van fijnstof op de werkplek?

Bijgewerkt op: 10 jan

Fijnstof heeft enorme impact op onze gezondheid. Het is dus belangrijk zo weinig mogelijk fijnstof in te ademen. Thuis, buiten maar zeker ook op je werk. Want wat veel mensen niet weten is dat hoeveelheid fijnstof op de werkplek vaak vele malen hoger is dan de buitenluchtnorm of thuis. Zeker wanneer je werkzaam bent binnen de industrie, techniek en logistiek en soms last hebt van branderige ogen, hoofdpijn en vuil in de neus? Of wanneer je het stof letterlijk in het rond ziet vliegen als heftrucks af en aan rijden in een hal waar de opgeslagen goederen bedekt zijn met een dun laagje stof en waar dat machines regelmatig schoon gemaakt moeten worden om te blijven draaien.

Zorg voor een gezonde werkplek zonder fijnstof

(Ultra) Fijnstof is een echte boosdoener voor de luchtkwaliteit op de werkplek alwaar het ook ontstaat. Natuurlijk komt fijnstof vrij in het verkeer en bij industriële processen. Maar ook in een distributiecentrum of een werkplaats is er vaak sprake van een hoog fijnstofgehalte. Deze vervuilers zorgen voor gezondheidsklachten op de korte én lange termijn. Gelukkig is er een simpele oplossing tegen fijnstof in uw binnenklimaat! Met luchtreiniging tegen fijnstof blijven uw medewerkers gezond en productief! Kies daarbij voor systemen als aanvulling op uw HVAC systeem. Ze maken de binnenlucht vrij van vervuiling door stof en fijnstof maar zijn veel eenvoudiger te installeren en efficiënter. Werken in schone lucht, houdt uw medewerkers gezond en vitaal en verhoogt de productiviteit.


Wat is fijnstof?

Fijnstof zit in de lucht die we inademen. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle deeltjes in de lucht kleiner dan 0,01 millimeter. De deeltjes zijn zo klein en dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Fijnstof wordt vaak aangeduid met PM wat staat voor de Engelse term ‘Particulate Matter’.

  • PM10: deeltjes met een diameter kleiner dan 0,01 millimeter (=10 micrometer);

  • PM2.5: deeltjes met een diameter kleiner dan 0,0025 millimeter (=2,5 micrometer);

  • PM0.1: deeltjes kleiner dan 0,0001 millimeter (=0,1 micrometer) = ultra fijnstof.

Sinds 2010 ligt de Europese norm voor de fijnere fractie van fijnstof (PM2.5) op 25 microgram per kubieke meter. De norm wordt lokaal nog regelmatig overschreden. De Europese norm voor fijnstof ligt overigens een stuk boven de norm van 10 microgram/m3 van de Wereld Gezondheidsorganisatie.


Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) tegen fijnstof op de werkplek.

Met de jaarlijkse RIE breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RIE helpt ongelukken en gezondheidsklachten te voorkomen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie zet je de veiligheidsrisico’s in je bedrijf op een rij. Zo kun je op een overzichtelijke manier maatregelen nemen die zorgen voor een veiligere en betere werkplek.


Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?

  • Je hebt in kaart welke risico’s je loopt.

  • Minder kans op ongevallen en verzuim

  • Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen

  • Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes.


Hoe ver komt fijnstof in het lichaam

Inhoud van de risico-inventarisatie en -evaluatie

1. Wat zijn de risico’s? (inventarisatie)

Stap 1 bij het uitvoeren van RIE is het in kaart brengen van de risico’s in je bedrijf. Dit is de inventarisatie.


2. Hoe groot zijn de risico’s? (evaluatie)

Als je de risico’s in kaart hebt, ga je deze evalueren. De grootste risico’s staan bovenaan de lijst. De kleinste risico’s onderaan.


3. Hoe ga je de risico’s aanpakken? (plan van aanpak)

Je hebt nu een lijst met risico’s. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s onder controle te krijgen.


4. Toetsing van je RIE

De wet verplicht je in de meeste gevallen om je RIE door een gecertificeerde arbodienst/deskundige te toetsen. Ook als je niet wettelijk verplicht bent dit te doen raden wij je dit aan.


5. Aan de slag

Je bent nu klaar om de risico’s op ongelukken in jouw organisatie te verkleinen. In het plan van aanpak staat duidelijk wie wat en wanneer gaat doen. Zo’n plan maak je niet voor niets dus aan de slag ermee!


Ben je werkzaam binnen een bedrijf en ervaar je hinder van stof of heb je te maken met een stoffige werkplek. Zorg er dan voor dat stof en fijnstof op de RIE agenda komt te staan.


Stofafzuiging industrie & logistiek; Geef fijnstof op de werkplek geen kans

Meer weten over wat wij ook voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op CleanAirNederland.com Telefoon: +31 416 229 028 info@cleanairnederland.com

logo cleanairnederland

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page