Of het nu gaat om een magazijn van een TD of een groot distributiecentrum, voor veel organisaties is het magazijn een belangrijke plek in de bedrijfsvoering. Om snel, goed, veilig en efficiënt te kunnen werken, is het belangrijk dat het magazijn schoon is en stofvrij blijft. Wij geven je enkele tips om jouw magazijn schoon te houden. Maar beginnen natuurlijk met het stellen van de vraag.. Waardoor wordt uw magazijn stoffig en wat betekent dat voor u en uw bedrijf? En hoe kun je meten hoe hoog het fijnstofgehalte is?
Hoe ontstaat stof in uw magazijn?
Stof (en fijnstof) in een magazijn ontstaat in het bijzonder door wrijving. Denk daarbij aan de wrijving tussen de banden van uw rollend materieel zoals heftrucks, pompwagens, handpallettrucks en de vloer. Dozen welke over en langs elkaar schuiven. Handelingen zoals het opsnijden, vouwen en scheuren van karton. enzovoort. Ook van buitenaf komt (fijn)stof binnen zoals pollen en uitlaatgassen. Dit stof is zo klein dat het zich vooral en eenvoudig door de lucht in het magazijn verspreid. Zolang het stof in beweging is zweeft het rond. Maar afzetten doet het zich wanneer de luchtstroom tot stilstand komt. Het is ook daarom dat je stof overal tegenkomt. Wil je meer weten over de gevaren voor uw gezondheid en die van uw medewerkers dan verwijzen wij graag door naar een van onze andere blogs.
Teveel stof gevaarlijk
Maar teveel stof is niet alleen gevaarlijk voor personeel. Ook uw bedrijf loopt een groot risico. Want een stoffig magazijn zorgt ook voor extra schoonmaakkosten, een verminderde motivatie, een lagere productiviteit, extra afschrijvingen, productievertragingen en meer.
Hoe hoog is het fijnstofgehalte binnen mijn bedrijf?
Wilt u uw bezoekers, werknemers of patiënten ook de best mogelijke luchtkwaliteit bieden? Vraag dan direct een luchtkwaliteitsmeting aan. Want meten = weten toch?! Afhankelijk van uw wensen kan dit gedaan worden met een fijnstofmeter of wellicht is een uitgebreid werkplekonderzoek met luchtmonstername meer hetgeen u zoekt. Voor iedere situatie bestaat er een oplossing. De beste methode voor totaal stof is de grafimetrische methode maar deze kent ook het nadeel dat deze niet geschikt is voor de allerkleinste deeltjes. Een alternatieve en veel goedkopere methode om fijnstof te meten is het aantal fijnstofdeeltjes te bepalen in plaats van het gewicht van het totaal aantal deeltjes. Hoe kleiner de deeltjes des te minder deze bijdragen aan het totale gewicht, terwijl de deeltjes schadelijker zijn naarmate ze kleiner zijn. Om die reden is het dan ook beter om het aantal deeltjes te tellen. Daarbij bestaan er dure, maar zeer precieze deeltjestellers (bijv. DustTrak) welke kosten tussen € 3.000 - € 10.000. en voordeligere alternatieven welke iets minder precies zijn maar nauwelijks afwijken van de meer kostbare modellen.
Dylos is de eerste producent die een hoogwaardige, betrouwbare, betaalbare én gebruiksvriendelijke fijnstofmeter ('deeltjesteller') heeft ontwikkeld met een dubbel meetbereik voor PM2,5 en PM10 (Dylos DC1700-PM) Tips om jouw magazijn schoon en stofvrij te houden
Spreek uw medewerkers aan op netheid Spreek met je mensen af dat zij zelf het magazijn ook schoonhouden en het netjes achterlaten als hun werkdag erop zit. Geef elke medewerker een vaste taak, bijvoorbeeld via een corvee- rooster. Zorg daarbij voor de juiste schoonmaak hulpmiddelen direct te pakken zijn. Zet alles bij elkaar zodat als iemand wat rommel maakt hij of zij het direct makkelijk op kan ruimen. Kleine stukjes hout en karton op de vloer zijn een grote bron van fijnstof. Zorg er voor dat ze direct opgeruimd worden voor ze tot stof gereden worden.
(Fijn)stof verwijderen uit het magazijn met een luchtreiniger De beste manier om het magazijn stofvrij te maken en houden is het inzetten van een goede luchtreiniger. De luchtreiniger vangt de zwevende stofdeeltjes uit de lucht voor ze zich kunnen afzetten op producten, stellingen, in materieel en automatiseringen of je ze inademt. Het is belangrijk daarbij te kiezen voor een of meerdere luchtreinigers met voldoende capaciteit. → Hoe kies je de juiste industriële luchtreiniger
Plan een vaste schoonmaak De basis is een contract met een schoonmaakbedrijf of een vaste schoonmaker die jouw magazijn periodiek van boven tot onder schoonmaakt. Hoe vaak is afhankelijk van de mate waarin medewerkers ook zelf onderhoud plegen maar ook of u gekozen heeft voor bijvoorbeeld luchtreinigers.
Stofarme vloer Een magazijn kan veel stof verzamelen en sommige materialen versterken dat. Zorg voor een vloer die makkelijk te dweilen is. Gebruik daarbij een reinigingsmiddel met stofbinder. Op die manier zorg je ervoor dat neergeslagen stof op de vloer niet weer in de lucht gebracht wordt met een luchtwerveling.
Nette opslag Open stellingen zorgen voor stoffige of vieze producten. En dat staat niet alleen onprofessioneel, het kan ook leiden tot klachten of retouren. Zorg dus dat jouw producten stofvrij blijven door te werken met gesloten kratten, schuifladekasten of store organizers.
Houdt deuren gesloten en dicht kieren en naden Dicht kieren en naden om stofophopingen en ongedierte te voorkomen. Bijkomend voordeel: betere isolatie!
Haal pallets van de grond Zet de onderste rij pallets niet direct op de grond, maar op een stelling. Zo voorkom je dat ongedierte zich onder de pallets gaat nestelen en kan je ook onder en achter de pallets schoonmaken.
Voorraadbeheer De inhoud van jouw magazijn bepaalt ook de hoeveelheid stof en vuil. Liggen producten al maanden of nog langer te wachten op een nieuwe eigenaar? Kunnen ze weg of kan je ze verpakken in afgesloten kratten? Check regelmatig de voorraad en zorg ervoor dat oude of afgeschreven voorraad weggaat.
Comentários