top of page
Foto van schrijverJoes van Hees

Fijnstof is er in alle soorten en maten, ook op de werkvloer.

Bijna dagelijks is er in de media aandacht voor aerosolen en fijnstof. In actualiteitenprogramma’s en op het nieuws komt fijnstof regelmatig aan bod. Net als in kranten en in vakbladen met koppen als “FIJNSTOF: LEVENSGEVAARLIJK VOOR WERKNEMERS!” en "HET ONZICHTBARE GEVAAR DAT FIJNSTOF HEET"

Fijnstof is er in alle soorten en maten, ook op de werkvloer.

Maar niet overal waar jij en je collega’s tijdens het werk bloot staan aan (fijn)stof, zijn er afdoende beschermende maatregelen tegen genomen. Daarbij is het natuurlijk van groot belang met welke stoffen je in aanraking komt en wat de mogelijke risico’s zijn op lange termijn. Vaak denk je al het stof met het blote oog te kunnen waarnemen, maar veel stof zo klein dat het niet of nauwelijks te zien is: fijnstof. De lucht waarin je werkt bevat stof, het betreft dan altijd een verzameling van deeltjes. Soms los maar vaak al samengekleefd. Deze deeltjes verschillen van grootte. Met fijnstof wordt het stof bedoeld waarvan de maximale diameter van deeltjes 10 µm bedraagt – of ook wel PM10 genoemd. PM staat voor particulate matter en het getal staat voor de maximale grootte van stofdeeltjes. In dit geval 10 micrometer (een duizendste millimeter). In iedere industriële ruimte of productieruimte heeft men wel te maken met stof, fijnstof, houtstof, droog stof of stof dat bestaat uit resten huidschilfer, bacteriën en schimmels. Grofweg is die vervuiling te verdelen in drie verschillende maten: kleiner dan 0.1 micrometer (ultrafijnstof), kleiner dan PM2,5 en kleiner dan PM10.


Fijnstof, houtstof en droog stof in industriële ruimtes

In de omgeving waar je werkt kan fijnstof in verschillende verschijningsvormen voorkomen. Of het gevaarlijk is voor de gezondheid hangt samen met het soort luchtvervuiling en de concentratie van fijnstof of droog stof. Iemand die in de bouw werkt, heeft vaak te maken met kwartsstof. Bij werkzaamheden als frezen, zagen en boren van wanden en vloeren komt dit kwartsstof vrij. Kwarts staat genoemd op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Hetzelfde geldt voor hout en andere grondstoffen in de bouw. Veel van deze stoffen zijn schadelijk. En dus zijn er daarom ook regels voor deze schadelijke stoffen. Je kunt daar meer over lezen in de arbocatalogi van de Rijksoverheid. Los van de gevolgen op lange termijn zorgt fijnstof in werkplaatsen, productieruimtes en industriële ruimtes ook voor klachten op korte termijn. Denk hierbij aan loopneuzen, niezen, hoesten, kortademigheid en irritaties aan de ogen. Ook jeuk, huiduitslag of eczeem zijn veel gehoorde klachten van werken in een omgeving van (fijn)stof of droog stof.


Wat kun je doen tegen droog stof en fijnstof

Werk je in bijvoorbeeld een industriële ruimte waarin veel fijnstof, droog stof, grof stof vrijkomt dan moet jouw veiligheid voorop gesteld worden. Dan kan door middel van een professionele stofafzuiger of luchtreiniger en goede persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar check ook eens of er een arbeidscatalogus is voor de bedrijfstak waarin je werkt. Daarin worden maatregelen omschreven tegen diverse risico’s. Zorg verder voor een zo’n schoon mogelijke werkplek en maak altijd gebruik van bronafzuiging op je gereedschap of de werkplek.


Zorg dat je opgelucht kunt blijven ademen en weet wat de gevolgen zijn van werken in vervuilde lucht. Wil je meer informatie? Ben je geïnteresseerd in een luchtmeting om de luchtvervuiling op jouw werkplek in kaart te brengen? Neem dan contact met ons op.


112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page